In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een opleidingsstructuur kan beheren.
Dit ariktel is zeker nog niet af. Mis je iets, geef dit dan door aan FB-SOZ.
Structuur van een onderwijsprogramma
Elk onderwijsprogramma heeft een eigen structuur.
Ga via Faculteiten naar Onderwijsprogramma. Klik op een programma. Deze opent in een nieuw tabblad. Kies op het tabblad Structuur om de structuur van dit onderwijsprogramma te bekijken.
plaatje nog aanpassen naar 1 met sleutels bij de vakken
Op opleidingsprogrammaniveau
1. Klik hier om de structuur in één keer helemaal uit te klappen. Is de structuur al (gedeeltelijk) uitgeklapt? Dan verandert het in 'alles inklappen'.
2. Dit is de legenda.
3. Huidige versie / wijzigen is een handige manier om de wijzigingen in het huidige jaar te bekijken en eventueel ongedaan te maken.
4. 'Onderdeel toevoegen' is om een wijziging te doen in de structuur op het hoogste niveau
5. Het kalenderjaar. Als je hier het jaar aanpast in plaats van helemaal rechtsbovenin, dan schiet TEC niet terug naar het Dashboard, maar naar de eerste tab van dit onderdeel. Nog steeds niet ideaal, maar minder rigoreus dan helemáál terug naar het begin...
Op vakkengroepniveau
6. De naam en codering van de vakkengroep (module group)
7. De naam en codering van de sub-vakkengroep (ook module group)
8. De naam en codering van de sub-sub-vakkengroep (ook module group)
9. De naam en codering van de sub-sub-sub-vakkengroep (ook module group)
10. Het type vakkengroep
11. Het aantal studiepunten van dit structuuronderdeel.
12. De bewerkingsopties 'Verplaatsen', 'Wijzig koppeling', 'Wijzig', 'Toevoegen' en 'Verwijder'.
Op vakkenniveau
13. De schakelketting: klik hierop om dit vak in een nieuw tabblad te openen
14. Het oogje: klik hier op voor een pop-up met een beknopte inhoud van het vak. Je kunt in deze pop-up niets wijzigen.
15. Hier kan ook nog een sleuteltje staan. In dat geval is het vak niet van deze opleiding, en kun je de inhoud van het vak hier niet aanpassen.
16. Het studiegidnummer en de naam van het vak. Als je hier op de naam van het vak klikt open de workflow <insert right workflow here>. Als het studieprogramma is vastgesteld, is het vak niet meer klikbaar. Wijzigingen in de structuur zijn dan niet meer toegestaan.
17. De periodes waarin het vak wordt gegeven
18. Het aantal studiepunten dat het vak waard is
19. De bewerkingsopties 'Verplaatsen', 'Wijzig koppeling', 'Wijzig' en 'Verwijder'.
Wanneer het studieprogramma is vastgesteld, is het vak niet meer klikbaar. Wijzigingen in de structuur zijn dan eigenlijk niet meer toegestaan. Omdat de praktijk weerbarstiger is dan de theorie, is er wel mogelijkheid tot aanpassingen. Zie hiervoor <insert link to manual here>.
Huidige versie / wijzigingen
Plaatje nog aanpassen naar 1 met herstel-wijziging-mogelijkheid én onderdeel toevoegen-knop
In de structuur heb je twee kijkwijzen: ofwel Huidige versie, ofwel Wijzigen.
In de Huidige Versie zie je de structuur zoals hij nu is.
Kies je voor Wijzigen, dan zie je de structuur inclusief de wijzgingen die dit jaar in deze structuur zijn gedaan. Groen is nieuw toegevoegd, rood is verwijderd, geel is een wijziging. Ook heb je hier de mogelijkheid om wijzigingen te herstellen.
Met de knoppen aan de rechterkant van elke regel kun je de structuur verder vorm geven.
Toevoegen
Met het plusje aan het einde van een regel, (het plusje naast het prullenbakje) kun je een nieuw of bestaand vak toevoegen aan die vakkengroep.
Met datzelfde plusje kun je ook een nieuwe of bestaande vakkengroep toevoegen aan de structuur.
Wil je op het hoogste niveau een vakkengroep toevoegen, gebruik dan de knop 'Onderdeel toevoegen' rechtsboven naast 'Huidige versie/wijzigingen'.
In dit voorbeeld: wil je een 4e jaar toevoegen aan BA-ARCH, gebruik dan 'Onderdeel toevoegen'.
Wil je aan het jaar BA-ARCH-1 nog een vakkengroep 'Choose a track' toevoegen, klik dan op het plusje aan het einde van de regel van BA-ARCH-1.
Wil je in de vakkengroep BA-ARCH-2-V nog een vak toevoegen, klik dan op het plusje van BA-ARCH-2-V.
Er staat niet zo'n plusje aan de rechterkant van een vak, want je kunt geen vak toevoegen aan een vak, alleen aan een vakkengroep.
Verplaatsen
Met het eerste plusje (die naast het paperclipje) kun je de vakkengroepen herstructureren binnen de onderwijsstructuur.
Klik op het plusje, kies de plek waar je de vakkengroep naartoe wilt verplaatsen en klik op 'Verplaatsen'. Zie dat de pop-up je laat zien waarvandaan je verplaatst en waar je naar toe verplaatst.
Voor gevorderden: wil je een vakkengroep in de structuur van een andere opleiding hebben, dan ga je naar die opleiding en voeg je daar de vakkengroep toe.
Wijzig koppeling - volgorde aanbrengen
Met het paperclipje wijzig je manier waarop dit vak of deze vakkengroep aan de structuur is gekoppeld.
Je kunt hier aangeven of het vak of de vakkengroep een verplicht kaarteker heeft,
Bij vakkengroepen kun je aangeven dat ze niet tellen voor de afstudeerrichting (<meer uitleg nodig>).
Wanneer TEC de verschillende onderdelen niet in de gewenste volgorde toont, dan kun je de gewenste volgorde afdwingen met het veld 'Volgorde'.
Wanneer de vakken onder een kopje op een bepaalde volgorde wilt hebben, geef je in de pop-up aan in het veld 'Volgorde' op welke plek dit vak moet staan.
Vakken waarbij je niets ingeeft komen binnen de groep lager te staan dan vakken waarbij je wel wat ingeeft.
Deze manier van volgorderlijkheid instellen werkt ook voor de structuur.
Wijzig
De knop 'wijzig' bij een vak opent de workflow <insert naam juiste workflow here>, net als wanneer je op de naam van het vak klikt. Wanneer het wijzigen van een vak niet mag, heb je ook dit icoontje niet. Uitleg over de workflow vind je hier <insert link to manual here>.
De knop 'wijzig' bij de structuur geeft ook een pop-up. Deze pop-up is alleen een pop-up, niet stiekum ook een workflow, zoals bij een vak.
Vul óf 'maximum' en 'minumum' in, óf 'optimum'. Een combinatie van de twee (of eigenlijk drie) kan ook, maar dat heb ik in de praktijk nog niet gezien. Dit betreft studiepunten.
Type geeft aan wat voor soort groep deze vakkengroep is. Anders dan de naam doet veronderstellen, hoeft een vakkengroep geen vakken te bevatten. Het kan ook slechts vakkengroepen bevatten, die op hun beurt weer vakken en/of vakkengroepen kunnen bevatten.
Als je bij 'keuzetype' een selectie maakt, zul je meestal ook een 'keuzewaarde' moeten invullen. 'Keuzewaarde' is niet een verplicht veld. L:et dus zelf op of het ingevuld moet worden of niet, door de keus die je maakt bij 'Keuzetype'.
Verwijder
En dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om vakken of vakkengroepen te verwijderen.
Wanneer je een vak wilt verwijderen, krijg je een keus. Hoe uitgebreid die keus is, is afhankelijk van waar dit vak allemaal in opleidingen zit. Let er op dat je alleen verwijderd wat er nodig is. Laat een vak in principe niet vervallen. Vervallen gebruik je slechts dan wanneer het vak nog niet doorgegeven is aan uSis. Wanneer de koppeling er is, moeten we kijken hoe snel een vak doorloopt uSis in, en daar dit stukje handleiding op herschrijven.
Vakkengroepen worden meestel niet op andere plekken herbruikt, waardoor een verwijderactie daar simpelweg een kwestie van bevestigen is, door in de pop-up op 'Verwijderen' te klikken.
Studiepunten in de structuur
Een vak levert een aantal studiepunten op. Een vakkengroep heeft een vereist aantal studiepunten, vast danwel flexibel.
Wanneer de studiepunten bij een vakkengroep rood is, kunnen er twee dingen aan de hand zijn:
1. TEC heeft vandaag de studiepunten nog niet berekend voor de vakkengroep
2. het aantal studiepunten van de vakken in deze vakkengroep is niet voldoende om aan de eis van de vakkengroep te voldoen.
Zie bij BA-BSK-CH (de bovenste regel) staan V540(180).
540: Dit betekent dat het totaal van alle studiepunten van de direct onderliggende vakkengroepen die aan BA-BSK-CH hangen, 540 studiepunten is.
(180): Echter, er zijn maar 180 studiepunten nodig.
V: dat is dus voldoende
Nu kijken we verder. We kiezen 1 afstudeerrichting. Hier staat V180(180)
180: Dit betekent dat het totaal van alle studiepunten van de direct onderliggende vakkengroepen die aan BA-BSK-BBO hangen, 180 studiepunten is.
(180): Er zijn 180 studiepunten nodig.
V: dat is dus voldoende
We kijken nog een stapje verder, in jaar 3 van deze opleiding.
We zien dat jaar 3 (BA-BSK-BBO-3) een vakkengroep Verplichte vakken heeft, en een vakkengroep Keuzeruimte.
Bij verplichte vakken staat V35(30)
Dit betekent dat er bij de verplichte vakken meer studiepunten behaalt kunnen worden dan nodig voor de vakkengroep. Men is wel verplicht die 60 studiepunten te halen. Wees dus voorzichting met de interpretatie van het woord 'verplicht'.
Bij keuzeruimte staat X0(30)
Dit betekent dat er een totaal van 0 studiepunten in deze vakkengroep zit. En we zien dat TEC gelijk heeft, want er zit geen enkel vak in deze vakkengroep.
Maar: de student moet wel 30 studiepunten halen voor dit onderdeel. Deze 30 studiepunten zijn 'vrij' in te vullen. In TEC kan hier in de structuur geen vak tegenovergesteld worden. Hierdoor wordt het totaal van deze vakkengroep nooit groen.
Zie dat het gemis in deze vakkengroep, niet doorgerekend wordt naar hoger in de structuur. Dat BA-BSK-BBO-3-K niet groen is, betekent niet dat BA-BSK-BBO-3 niet groen is. Want het totaal wat getoond wordt is het totaal van de direct onderliggende items. In dit geval BA-BSK-BBO-3-V met 30, en BA-BSK-BBO-3-K met 30, en 30+30=60, dus die twee vakkengroepen bij elkaar zijn voldoende voor de 60 van BA-BSK-BBO-3.