Onderwijslogistiek en Studievoortgang

Blauwdruk datakwaliteit

Updated om

Dit artikelbeschrijft de randvoorwaarden voor de inrichting en het gebruik van het studentenportaal.

Inleiding

Binnen het programma Harmonisatie Onderwijslogistiek wordt al enige tijd gewerkt aan de optimalisering van een aantal onderwijslogistieke processen. Hiervoor zijn universiteitsbrede afspraken gemaakt over procesinrichting.

Voor een optimale werking van deze vernieuwde processen en het gebruik van MyStudymap en het studentenportaal door studenten moet een aantal universitaire systemen die als bron- of koppelsysteem zullen fungeren, zoals uSis en de Studiegids, aan bepaalde randvoorwaarden voldoen. De meeste randvoorwaarden zijn al vaker besproken en onder de aandacht gebracht van projectgroepen en andere gremia binnen en buiten de programmastructuur. In deze notitie ‘Blauwdruk datakwaliteit’ zetten we ze voor de duidelijkheid op een rijtje en werken we ze nader uit. Hiermee wordt voor faculteiten in één document inzichtelijk gemaakt wat er op het gebied van de inrichting van en de invoer en het gebruik van gegevens binnen systemen door faculteiten/opleidingen nodig is om studenten maximaal te laten profiteren van de vernieuwde processen en de functionaliteiten van MyStudymap en het studentenportaal.

Prioritering

Bijlage 4B Blauwdruk datakwaliteit v1.2 (1).docx  -  Alleen-lezen - Word

Uitgangs- en aandachtspunten gebruik en inrichting van systemen

In dit hoofdstuk werken we een aantal randvoorwaarden uit en benoemen we enkele aandachtspunten van belang voor een optimale werking van de nieuwe hierboven benoemde processen, het studentenportaal en MyStudymap. Zoals gezegd, raken deze randvoorwaarden met name aan de inrichting en gebruik van gegevens in uSis en in sommige gevallen in de Studiegids.

De elementen van uSis die voor deze blauwdruk relevant zijn, zijn: studiedelen, studieactiviteiten en vereisten. Een korte toelichting hierop: een studiedeel is een (onderdeel van een) vak. Dit wordt als eerste aangemaakt in de Studiegids. Als een studiedeel als geroosterd staat in uSis (dit wordt voor de meeste faculteiten doorgegeven vanuit ZRS) dan noemen we het een studieactiviteit. Op het moment dat een studieactiviteit ‘open’ staat in uSis, kunnen studenten zich voor het desbetreffende vak inschrijven. In de vereisten van de student in uSis staat het studieprogramma van de student uitgewerkt. Hierin staat bijvoorbeeld welke vakken hij/zij verplicht moet volgen als onderdeel van de opleiding.

Prio Hoog: Randvoorwaarde 1: Studiegidsnummers gelijk

Het studiegidsnummer van een vak in de Studiegids dient gelijk te zijn aan het studiegidsnummer van dit vak in uSis en vice versa. In  studiegids.universiteitleiden.nl. hoeft de Y niet ingevoerd te zijn. De andere karakters dienen wel gelijk te zijn.

De context: om een relatie te kunnen leggen tussen een vak in uSis en de Studiegids, informatie te kunnen combineren en gegevens uit het ene systeem in het andere te kunnen gebruiken, is het essentieel dat de studiegidsnummers in beide systemen overeenkomen. Als dit niet het geval is, zoals nu nog met enige regelmaat voorkomt, is de verbinding tussen het vak in de twee systemen niet te leggen. Deze randvoorwaarde is onder meer relevant in het kader van het plannings- en inschrijvingsproces. Studenten zal op gezette tijden gevraagd worden om het aanstaande semester van hun studie te plannen en zich voor de desbetreffende vakken in te schrijven via MyStudymap. In MyStudymap zal aan de student getoond worden a. welke (verplichte) vakken ze in eerdere semesters niet gehaald hebben, b. welke vakken ze verplicht moeten volgen en c. indien van toepassing, welke keuzeruimte ze hebben, hoe groot deze is en welke eisen hieraan worden gesteld (zie ook randvoorwaarde 2). Voor de invulling van deze keuzeruimte kunnen ze zich oriënteren in de Studiegids. Indien ze besluiten om de keuzeruimte te vullen met keuzevakken, kunnen ze die selecteren in de Studiegids om ze vervolgens ‘mee te nemen’ naar MyStudymap om daar verder te gaan met het plannings- en/of inschrijvingsproces.

Daarnaast is het de bedoeling dat studenten in het studentenportaal meer informatie kunnen inzien via een ‘doorklikoptie’ vanuit een vak(activiteit) naar het desbetreffende vak in de Studiegids.    

Uitwerking: om dit te kunnen laten werken, moet er altijd een één op één relatie gelegd kunnen worden tussen het vak in de Studiegids en in uSis. Dat kan alleen bewerkstelligd worden als op het hoofdniveau van het vak (‘y-niveau’ in uSis) de studiegidsnummers gelijk zijn.  

Het gebruik van gelijke studiegidsnummers kan op twee manieren gerealiseerd worden:

  1. Men start met het aanmaken van ‘pro forma’-vakken in uSis om de benodigde studiegidsnummers te genereren. Deze studiegidsnummers worden vervolgens gebruikt a. bij het vullen van de lijsten met vakken in de Studiegids en b. bij het aanmaken van de studieactiviteiten in uSis.  
  2. Men maakt van tevoren afspraken over de te gebruiken studiegidsnummers voor vakken. De afgesproken studiegidsnummers worden vervolgens gebruikt om de lijsten met vakken (studieactiviteiten in uSis) aan te maken in de twee systemen. Hierbij kan, om het proces te vereenvoudigen, gebruik worden gemaakt van de zogenaamde ‘Excel2CI’-functionaliteit om de studiegidsnummers eenvoudig in uSis in te lezen. Dit houdt in dat de studiegidsnummers in een Excelbestand worden opgenomen dat een dusdanig geschikt format heeft, dat het eenvoudig automatisch in uSis ingelezen kan worden. De Studiegids beschikt niet over deze functionaliteit, maar heeft wel andere ‘slimme’ kopieermogelijkheden.

N.B. In de studiegids wordt nu vaak gebruik gemaakt van het studiegidsnummer zonder Y. Deze Y zal aangevuld moeten worden in de studiegids.  

Prio Hoog: Randvoorwaarde 2: Inrichten vereisten inclusief vereiste regels

In het portaal zal gebruik gemaakt worden van de informatie uit de vereisten en de regel vereisten. Voor de kopjes van de verschillende blokken zal de tekst in het veld rapportomschrijving gebruikt worden. Voor toelichting van een onderdeel zal de tekst in lange omschrijving rapport gebruikt worden. Dit geldt voor zowel het tabblad Vereiste als het tabblad Regel vereisten (Let op dat hierop in het portaal geen automatische controle toegepast wordt).  We adviseren de vereisten volgens een jaarstructuur in te richten.

Voor de volledigheid: Het veld lange omschrijving wordt op het niveau van een vereiste gebruikt op het diplomasupplement. Dit veld wordt niet getoond in het portaal.

Zie het voorbeeldschermen hieronder.

Indien gebruikt wordt van generieke of dummy vereisten (bv voor de minor of keuzeruimte) dan zal FB SOZ zorgen voor juiste vulling van de velden.

Voor het aangeven van de vrije keuzeruimte kan ook gebruik gemaakt worden van bovenstaande methode. Er hoeft geen apart kenmerk aan de vrije keuzeruimte toegevoegd te worden.

Prio middel: Randvoorwaarde 3: Ingangseisen

Als er ingangseisen voor een vak gelden, dan moeten daar inschrijfvereisten voor aangemaakt zijn en deze moeten gekoppeld zijn aan (alle studiedelen van) het vak. Een uitleg van de inschrijfeis kan worden vastgelegd in het veld “lange omschrijving” op het tabblad “Vereisten studiedeel” in de vereistengroep inschrijving.

De context: zoals hierboven al is uitgelegd, krijgen studenten bij het plannings- en inschrijvingsproces te zien welke vakken zij geacht worden te volgen en of ze in het aankomende semester beschikken over keuzeruimte. Ze hebben bijvoorbeeld 15 EC die ze naar eigen inzicht mogen invullen. Of ze moeten een verplicht aantal EC’s met bepaalde vakken invullen. Om de student zinvolle keuzes te kunnen laten maken, is het van belang dat in de studievereistenregel wordt aangegeven hoe groot de keuzeruimte is (het aantal EC’s), of er eisen gelden aan hoe deze ingevuld mag worden (bijvoorbeeld alleen vakken van een bepaald niveau) en of er andere richtlijnen gelden voor het studieprogramma en de keuzes die studenten hierin maken. Deze informatie zal tijdens het plannings- en inschrijvingsproces aan de student getoond worden zodat hij/zij weet waar hij/zij rekening mee dient te houden. In MyStudymap worden, indien van toepassing, per vak de desbetreffende ingangseisen getoond. Zo kan de student hier direct rekening mee houden.

Aandachtspunt: bij het inschrijven op vakken door de student, wordt automatisch gecheckt in uSis of de student aan de ingangseisen van die vakken voldoet. Indien dit niet het geval is, wordt de inschrijving geblokkeerd. Als er geen inschrijfeisen geformuleerd zijn, krijgt de student in principe automatisch toegang (onder voorbehoud van beschikbare plaatsen e.d. natuurlijk) tot het vak. Er vindt geen automatische controle plaats of de student zich voor te weinig of te veel EC’s aan keuzevakken inschrijft en/of dat deze keuzevakken aan het vereiste niveau voldoen. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van en afweging door de student.

Prio hoog: Randvoorwaarde 4A: Vereisten ingericht op 15 juni

de algemene vereisten (studievereisten per opleiding/afstudeerrichting) moeten op uiterlijk 15 juni ingericht en op orde zijn in uSis.

Prio laag: Randvoorwaarde 4B: Overgangsregeling ingericht

Indien sprake is van een overgangsregeling voor een vak bij een student moet voor het vervangende vak of de vervangende vakken een studiedeelvervanging in de vereisten van de student worden aangemaakt en met toelichting worden verwerkt in uSis.

De context: om de student tijdens het plannings- en inschrijvingsproces te kunnen laten zien welke vakken hij/zij verplicht moet volgen, moeten de vereisten voor studenten tijdig op orde zijn. Dit geldt in principe niet voor de persoonlijke vereisten van de student. Vereisten worden persoonlijk op het moment dat er bijvoorbeeld een overgangsregeling van kracht is (student X heeft in jaar 2019-2020 vak Y niet gehaald en vak Y wordt in het volgende jaar vervangen door vak YY. Deze vervanging moet dan voor student X op individueel niveau worden doorgevoerd.) Het kan zijn dat zulke persoonlijke mutaties nog niet bekend zijn op 15 juni. Het blijft vanzelfsprekend ook na 15 juni nog mogelijk om wijzigingen aan te brengen in de vereisten indien de situatie dit vereist. Hoe eerder ze echter doorgevoerd worden, des te eerder de student deze informatie in het studentenportaal kan zien en hier rekening mee kan houden bij het plannings- en inschrijvingsproces.

De uitwerking: het betreft hier het op orde hebben en ingericht hebben van het studieprogramma van de student in uSis voor het komende semester. Hiervoor moet de student in ieder geval in de juiste periode/cohort/groep/afstudeerrichting geregistreerd staan zodat de correcte vereisten in MyStudymap zichtbaar worden.

In uSis komt een tabel waarin de vervangingen worden bijgehouden, dit is slechts een voorbeeld van hoe de tabel er uit zou kunnen zien. Voor de tabel wordt een invoerscherm gemaakt waarin deze gegevens worden vastgelegd.

Bijlage 4B Blauwdruk datakwaliteit v1.2 (1).docx  -  Alleen-lezen - Word

Hier kan ingevuld worden wat het ‘oude’ vak is en door welk vak of vakken dit vervangen wordt en per wanneer. Voor de vervangende vakken moet daarnaast een studiedeelvervanging in de vereisten van de student worden aangemaakt en met toelichting worden verwerkt in uSis. Met behulp van deze toelichting kan de student geïnformeerd worden over de toepassing en de inhoud van de overgangsregeling. In MyStudymap wordt al deze informatie getoond aan de student zodat hij/zij hier bij het plannen en het inschrijven rekening mee kan houden. Let op: er zal een automatische controle plaatsvinden of er geen resultaten (meer) op het oude vak bij de student geregistreerd staan. Indien dit wel het geval is, zal de vervanging door de student geblokkeerd worden en een instructie worden getoond dat hij/zij contact op moet nemen met een medewerker van de onderwijsadministratie. De precieze term die hier gebruikt wordt, kan afwijken.  Dit in verband met het feit dat de vervanging in dit geval door de examencommissie goedgekeurd moet worden.  

Het gebruik van equivalente studiedelen zal geen oplossing zijn. Bij gebruik van equivalente studiedelen worden vakken worden pas zichtbaar in de vereisten bij het behalen van een resultaat. Voor planen is het van belang dat de juiste cursus al voor het behalen van een resultaat zichtbaar is.

Aandachtspunten:

De check of een student voor de juiste periode/cohort geregistreerd staat, is met name van belang bij studenten die enige tijd zijn uitgevallen. Als een student er bijvoorbeeld een jaar tussenuit is geweest, dan gelden na terugkomst vaak nieuwe vereisten. In sommige gevallen is hiervoor een besluit van de examencommissie nodig. Wil een student na terugkomst voor een aankomend semester zinvol kunnen plannen en zich inschrijven, moet hij/zij weten welke vakken hij/zij in ieder geval moet volgen. Hiervoor moeten zijn/haar vereisten zo snel mogelijk op orde gebracht worden.

Enkele faculteiten vervangen de minorkeuze voor studenten in de vereisten met een STD-vereiste. Indien dit gedaan wordt vóór dan wel tijdens het planning- en inschrijvingsproces, kan de student in MyStudymap eveneens zien welke vakken hij/zij moet volgen in het kader van de desbetreffende minor.  

Prio hoog: Randvoorwaarde 5: Onderwijsactiviteiten aangemaakt in uSis op 15 juni

Alle onderwijsactiviteiten van een vak dat in het eerste semester gegeven wordt, dienen in ZRS geroosterd te zijn voor 15 juni en voor 15 november wanneer het vak in het tweede semester aangeboden wordt om de student op detailniveau te kunnen laten plannen (dag, tijd en zaal). Wanneer er nog niet is geroosterd, baseert MyStudymap zich op de ‘Periode (Interface (desbetreffend academisch jaar)’,ook wel ‘planperiode’ genoemd. Wanneer de betreffende Y-vakken per 15 juni in uSis geroosterd zijn in een sessie binnen de Periode (Interface (desbetreffend academisch jaar)’ zal de student op basis daarvan in MyStudymap op vakniveau kunnen plannen.

Op deze pagina staat beschreven hoe gecontroleerd kan worden welke Y-vakken in een bepaalde planperiode zijn geroosterd.

De context: een student wordt gevraagd om zijn/haar studie voor het komende collegejaar te plannen, maar zich in te schrijven voor het komende semester. Een student kan alleen zinvol plannen en zich inschrijven als hij/zij weet wanneer/welke onderwijsactiviteiten van een vak aangeboden worden. Zeker als de student binnen of buiten zijn/haar eigen opleiding een keuzevak wil volgen, is het van belang dat de student kan controleren of dit überhaupt wel mogelijk is in combinatie met bijvoorbeeld zijn/haar verplichte vakken. Men wil voorkomen dat de student zich inschrijft voor vakken waarvan later blijkt dat hij/zij deze helemaal niet kan volgen waardoor hij/zij zich laat uitschrijft of gewoon helemaal niet komt opdagen.

Tevens is het roosteren van vakken noodzakelijk om studieactiviteiten in uSis te kunnen aanmaken. Als deze vervolgens open gezet worden, kunnen studenten zich hier daadwerkelijk voor inschrijven.

Uitwerking: studenten zullen zich via MyStudymap in één keer voor een vak inschrijven. Dat wil zeggen dat studenten zich niet langer separaat voor de onderliggende onderwijsactiviteiten als een werkgroep en/of tentamen hoeven in te schrijven. Met hun inschrijving op het vak (y-vak in uSis) worden ze standaard voor alle bijbehorende onderwijsactiviteiten ingeschreven en via de koppeling tussen uSis en Brightspace ook direct in beide systemen. De student krijgt daarbij wel de mogelijkheid om zich voor één of meerdere onderwijsactiviteiten expliciet niet in te schrijven. Dit omdat hij/zij bijvoorbeeld niet voornemens is om het hoorcollege bij te wonen of het practicum niet meer mag bijwonen omdat deze eerder al met goed resultaat is afgerond. Tevens kan de student wanneer mogelijk zelf aangeven welke werkgroep hij/zij wil volgen.

Het doel is om de student al een aantal weken voor de opening van de inschrijfperiode de kans te geven zijn/haar studie te plannen. Dit geeft de student o.a. de ruimte om zich uitgebreid te kunnen oriënteren, eventueel zijn/haar studieadviseur om advies te vragen, om een conceptrooster te maken etc. Zo kan hij/zij zich goed voorbereiden op het eerstvolgende semester. In uSis en MyStudymap wordt conform de semesterstructuur gewerkt zoals universitair vastgelegd in de academische jaarkalender. Wanneer een onderdeel van een vak dat start in semester 1 geroosterd is in semester 2 is het voor de student dan ook niet mogelijk om zich voor dat onderdeel in te schrijven bij de inschrijving op het vak. Alleen in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld roostering van practica waarvoor de ruimtes of faciliteiten zeer schaars zijn en spreiding dus noodzakelijk is) kan hier een maatwerkoplossing voor worden geboden.

Bij het LUMC wordt studenten gevraagd zich voorafgaand aan het studiejaar zich voor het hele jaar in te schrijven voor vakken.

Prio Hoog: Randvoorwaarde 6: Inschrijven enkel voor vakken in uSis

Een student kan zich via MyStudymap enkel voor vakken inschrijven met een studieactiviteit in uSis.

De context: in MyStudymap wordt de informatie over de vakken waarvoor de student zich moet inschrijven vanuit uSis aangeboden. Ook wordt de daadwerkelijke inschrijving op die vakken via MyStudymap gefaciliteerd. Inschrijven voor vakken, stages, afstudeerscripties in andere systemen wordt niet door het studentenportaal/MyStudymap ondersteund.

De uitwerking: wanneer een vak niet in uSis staat, maar bijvoorbeeld alleen in Brightspace en de student zich ook via dat systeem voor dat moet inschrijven, kan de student hiervoor geen gebruik maken van MyStudymap. Hetzelfde geldt voor het inschrijven voor een minor, dat moet de student via uSis doen. Beoogd wordt om dit later, aanmelden voor minoren, ook via MyStudymap mogelijk te maken.  Het aanmelden voor minorvakken kan vervolgens wel via MyStudymap.

Indien studenten zich voor een (afstudeer)scriptie en/of stage op dezelfde wijze als voor een ‘regulier’ vak in uSis kunnen inschrijven, zullen deze inschrijvingen ook vanuit MyStudymap uitgevoerd kunnen worden.

Prio laag: Randvoorwaarde 7: Vorm plaatsing per vak

In uSis dient duidelijk aangegeven te staan welke vorm van plaatsing bij een vak voor de student van toepassing is. Indien de voorkeursoptie (zie hieronder) van toepassing is, dient dit te worden vastgelegd in uSis met het studiedeelkenmerk VKR met de waarde V. De context: er zullen drie manieren van plaatsing in het nieuwe inschrijfproces via MyStudymap ondersteund worden. Dit zijn:

  1. First come, first served. Plaatsing geschiedt op volgorde van inschrijving totdat alle beschikbare plaatsen bezet zijn. Eventueel kan de student daarna op een wachtlijst geplaatst worden waarbij hij/zij telkens een plaatsje opschuift als er een plaats vrijkomt waarna hij/zij eventueel alsnog geplaatst kan worden. Indien dit het geval is, ontvangt de student een notificatie hiervan.
  2. Wachtlijst. De student komt bij inschrijving voor een vak per definitie op een wachtlijst te staan. De opleiding bepaalt vervolgens wie er wordt toegelaten tot het vak (bijvoorbeeld omdat men de groepssamenstelling wil kunnen bepalen). De opleiding schrijft de student definitief in voor het vak, de student ontvangt hiervan een notificatie.
  3. Voorkeur. De student moet bij de inschrijving voor dit vak zijn/haar voorkeuren voor bijvoorbeeld een (scriptie)onderwerp, groep of vak aangeven. Indien relevant dient de student hierbij ook een rangorde mee te geven dus 1e voorkeur gaat uit naar x, 2e voorkeur gaat uit naar y, etc. Een algoritme bepaalt vervolgens de plaatsing van de student waarbij er optimaal rekening wordt gehouden met de voorkeuren van de student. Als de plaatsing bepaald is, schrijft ofwel de opleiding de student definitief handmatig voor het vak in of dit geschiedt automatisch via MyStudymap. Doel is om deze automatische inschrijving via MyStudymap in de eerste fase van het studentenportaal te ontwikkelen. Er kan momenteel echter nog niet met zekerheid gezegd worden dat deze optie bij live-gang zomer 2021 voldoende gereed is voor integraal gebruik.  

Bij het plannen en inschrijven zal aan de student getoond worden welke vorm van plaatsing voor een vak van toepassing is. Waar nodig kan de student hier rekening mee houden. Voor het tonen van de wachtlijst optie is het noodzakelijk dat er een studieactiviteit geroosterd is. In principe moet de roostering klaar zijn voordat de planningsfunctionaliteit beschikbaar komt voor de student. Alleen in de situatie waarbij semester 2 later geroosterd wordt, zal de student bij het plannen niet zien dat er een wachtlijst is.

Uitwerking: Om de student te kunnen tonen welke vorm van plaatsing van toepassing is en om de student de correcte stappen tijdens het inschrijvingsproces te laten zetten (bij de voorkeursoptie moet de student bijvoorbeeld de mogelijkheid geboden worden om in MyStudymap zijn/haar voorkeuren op te geven) moet bij alle vakken in uSis duidelijk zijn aangegeven welke vorm van plaatsing van toepassing is. Dit is nu al duidelijk bij de vakken waar de opties wachtlijst en first come, first served van toepassing zijn. Voor de voorkeursoptie kan straks bij de vakken die het betreft een studiedeelkenmerk worden meegegeven, zie ook hieronder bij randvoorwaarde acht.  

Bij de wachtlijstoptie geldt verder dat het vak in uSis de status ‘open’ krijgt en er alleen plekken voor inschrijving op de wachtlijst worden vrijgegeven. Het aantal beschikbare plaatsen voor directe inschrijving is voor dit vak op nul gezet.

Prio hoog: Randvoorwaarde 8: Status van inschrijvingen op studieactiviteiten op orde.

Indien niet de juiste combinatie van status en ingeschreven studenten gecombineerd wordt in een studieactiviteit toont de studieactiviteit onterecht in uSis en MyStudymap. Zie tabel hieronder voor de verschillende combinaties:

Bijlage 4B Blauwdruk datakwaliteit v1.2 (1).docx  -  Alleen-lezen - Word

De combinatie geannuleerd en ingeschreven studenten is niet wenselijk.Voor de vakken waarvoor de voorkeursoptie geldt, moet dit worden vastgelegd met een studiedeelkenmerk in uSis. Zodra deze beschikbaar is, volgt nadere specifieke instructie. Omdat de voorkeursoptie voor veel opleidingen nieuw is, zeker nu die straks via het studentenportaal zal verlopen, volgt op korte termijn nog een uitgebreide toelichting op en uitleg over de precieze inhoud en randvoorwaarden omtrent deze optie. Bij een voorkeursoptie blijft het vak in ieder geval dicht voor inschrijvingen (status gesloten) waardoor studenten zich niet zelfstandig voor de beschikbare plaatsen bij het vak kunnen inschrijven. Daarnaast zal in uSis moeten worden vastgelegd uit welke opties de student kan kiezen bij het opgeven van de voorkeur. Er kan voorkeur worden aangegeven voor werkgroepen, onderwerpen en vakken. Het vastleggen van de opties gebeurt bij werkgroepen en onderwerpen onder het vak in uSis. Voor het vastleggen van de lijst met vakken waarvoor de student een voorkeur dient aan te geven, wordt nog naar een goede oplossing gezocht. De opgegeven voorkeur van de student wordt ingediend via en opgeslagen in MyStudymap.  

Aandachtspunt: de opties wachtlijst en voorkeur kunnen door opleidingen gebruikt worden voor populaire vakken/onderwerpen/werkgroepen waarvoor het niet wenselijk is om de student alleen op volgorde van inschrijving zich te laten plaatsen. Er zijn bijvoorbeeld opleidingen die deze optie nu al gebruiken om de plaatsen in groepen gerelateerd aan scriptieonderwerpen onder studenten te verdelen. Het inzetten van de optie voorkeur voor populaire vakken of werkgroepen wordt sterk aangeraden om de piekbelasting van het systeem te verminderen.

Prio Hoog: Randvoorwaarde 9: Roosterregels

Vanwege de geharmoniseerde inschrijftermijnen is het gebruik van facultaire of opleiding specifieke variabele roosterregels voorlopig niet toegestaan. Voor het instellen van de variabele roosterregels conform de geharmoniseerde termijnen wordt een script opgesteld en een stappenplan gemaakt ten behoeve van FFB’ers.

De context: binnen het inschrijfproject is besloten om over te gaan tot één universiteitsbrede geharmoniseerde start van de inschrijfperiode voor vakken.  Doordat universiteitsbrede startdata gehanteerd gaan worden, kan de variabele roosterregel alleen nog gebruikt worden om in uitzonderlijke gevallen van de inschrijfperiode af te wijken. Aandachtspunt hierbij is om in dat geval altijd een einddatum mee te geven bij gebruik van de variabele roosterregel. Indien dit niet gebeurt, kan de student het vak eindeloos in uSis en het studentenportaal blijven zien (dus ook als het vak al gesloten is) zonder dat hij/zij zich hiervoor kan inschrijven.

Prio Middel: Randvoorwaarde 10: Notities bij studieactiviteiten

Indien er regels gelden voor welke studieactiviteit een student zich kan inschrijven, kan dit worden opgenomen op het tabblad notities van een studieactiviteit. Hiervoor zijn twee opties. Er kan gebruik gemaakt worden van een gekoppelde notitie (met vaste tekst kan) of er kan in het vrije tekstveld op het tabblad een instructie ingevuld worden. uSis laat het gebruik van beide opties tegelijkertijd niet toe. Per activiteit zal dus één van beide opties gekozen moeten worden (indien gewenst).  

De context: het kan nodig zijn voor een opleiding om studenten bepaalde instructies te geven tijdens het inschrijven voor een bepaalde studieactiviteit (bijvoorbeeld Nederlandssprekende studenten mogen zich alleen voor de Nederlandstalige werkgroepen inschrijven of een waarschuwing extra bewust te zijn bij het inschrijven voor practica).

De uitwerking: indien instructies in de notitieruimte bij een activiteit in uSis worden opgenomen door een opleiding, worden deze getoond aan de student in MyStudymap. Opvolgen van de instructies worden niet automatisch afgedwongen, daarvoor moet gebruik gemaakt worden van inschrijfvereisten.

Prio middel: Randvoorwaarde 12: Hogerejaars inschrijven voor eerstejaars vakken

Tijdens de inschrijfperiode voor verplichte eerstejaarsvakken van bachelor- en masteropleidingen moet in ieder geval voor het eerste semester een x-aantal beschikbare plaatsen open gezet worden om studenten de mogelijkheid te geven om zich hiervoor in te schrijven als ze het vak in het eerste jaar niet gehaald hebben.

De context: in het nieuwe inschrijfproces worden eerstejaars studenten standaard ingeschreven voor de vakken die zij verplicht moeten volgen. Daarna geldt in principe dat studenten zich zelfstandig voor vakken moeten inschrijven. De opleiding kan hiervan wel afwijken en studenten ook in latere jaren/semesters nog voor vakken inschrijven. Hierbij is goede informatievoorziening richting studenten wel cruciaal. In de praktijk zullen studenten zich in vervolgjaren zelf vaak inschrijven voor vakken.

De uitwerking: Wordt nader bepaald in de projectgroep.

Prio hoog: Randvoorwaarde 13: Event-ID

Alleen studieactiviteiten met een Event-ID worden getoond in het portaal.

In lijn met de afspraken rondom de app en MyTimetable worden in het portaal alleen studieactiviteiten met een Event-ID getoond. Alle studieactiviteiten die via ZRS worden aangemaakt in uSis krijgen standaard een Event-ID. Wanneer studieactiviteiten met de hand worden aangemaakt in uSis geeft het invoeren van een tijd, datum en locatie ook een Event-ID. Het is dus aan de faculteit/opleiding om te bepalen of handmatige aangemaakte studieactiviteiten wel of niet getoond moeten worden in het portaal.

Via ZRS kunnen ook studieactiviteiten zonder zaal aangemaakt worden. Bij de aanvraag dient dan de gebouw/zaal combinatie N.A./N.A. of N.A./Home opgegeven te worden.

Voor de volledigheid hieronder een tabel met de verschillende opties per systeem.

Bijlage 4B Blauwdruk datakwaliteit v1.2 (1).docx  -  Alleen-lezen - Word
Prio hoog: Randvoorwaarde 14: Herkennen herkansing.

Om functionaliteit voor het herinneren aan inschrijven voor herkansing mogelijk te maken is het van belang dat we kunnen herkennen in uSis wat de eerste en wat de tweede kans is. Binnen de universiteit zijn er verschillende manieren in gebruik om dit verschil aan te geven.

Voor het herkennen van een herkansing wordt het veld deelactiviteit op het tabblad “basisgegevens” in een studieactiviteit gebruikt. Dit is een alfanumeriek veld met 3 posities. Meerdere coderingen worden ondersteund.

Een studieactiviteit wordt als herkansing herkend als aan een van onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  • Code begint met een 9
  • Code is gelijk aan HER
  • Code is gelijk aan RET
  • Code is gelijk aan HS2
  • Code is gelijk aan HS3
Previous Artikel Mieneke
Next Artikel FAQ Studentenportaal